Center of expertise on nonlinear thermodynamic complex-systemic macro-analysis of human and natural domains
Vandaag gaat in Nederland het 5G-netwerk live. De belangrijkste verbetering van 5G is niet de bandbreedte, maar het lage stroomverbruik. Dat betekent dat in afgelegen plekken (zonder stroom) het toch mogelijk is om sensors en andere apparaten te plaatsen en te koppelen aan het internet. Het internet-of-things (IoT) wordt dit ook wel genoemd. Dit IoT bestaat al, maar kan met 5G een exponentiële groei doormaken. Elke koe kan zometeen zijn GPS-coordinaten en lichaamsgewicht live naar de boer sturen, bijvoorbeeld.
Ondertussen wordt op zo'n 350 km boven de aarde een netwerk van 40.000 satellieten uitgerold, dankzij de low-cost raket van Elon Musk, zodat over de gehele wereld draadloze internet-dekking mogelijk is, notabene met een hogere snelheid dan via glasvezel.
Het verdienmodel van StarLink lijkt voor het belangrijkste deel te zitten in het verkopen van supersnelle verbindingen. De high-frequency-traders (HFT) hebben hun hardware en software al naast belangrijke financiële beurzen staan: het gaat om fracties van milliseconden, waarmee ze hun voordeel kunnen behalen. Die zitten nu echter aan hun limiet. Ze hebben zelfs oude radio-zendmasten in achteraf-weilandjes opgekocht (bv in België), en uitgerust met microgolf of laser apparatuur, wat sneller gaat dan glasvezel. Maar in de de luchtledige ruimte gaat licht echter nog een stukje sneller, zodat ook tussen VS en VK en bijv. Hong Kong supersnelle verbindingen mogelijk zijn.
Een tijd geleden heb ik een analyse gepubliceerd over HFT vanuit de context van complexiteit, want er leek iets geks mee. Mijn conclusie was dat HFT de eerste technologie is die makkelijker extra entropie produceert middels concentratie in de tijd (-dimensie), bovenop de bekende concentratie in de (infra)structuur (ruimtelijke dimensie) (zoals een financiele beurs, of booking.com). En ik denk dat dit heel belangrijk is omdat het er op lijkt dat we er, op onze IT-infrastructuur, een extra dimensie in complexiteit bij hebben gekregen.
Een HFT-bedrijf heeft enorm dure servers en veel van de knapste wiskundigen en technici in dienst, en koopt de duurste beursverbindings-abonnementen, en nog verdienen ze miljoenen. Notabene niet eens aan een economisch aspect, maar aan een structuur-aspect! HFT is een stricte anomalie op onze financiële markten, als een buitenaards wezen dat, netto, extreme roofbouw pleegt op onze planeet.
En waar HFT net min of meer een verzadigingspunt heeft bereikt, en daarom allerlei perifere markten aan het betreden is, kan het middels StarLink de facto nog even globaliseren: je hoeft immers niet meer naast het beursgebouw te staan!
Maar los van HFT zal er ook een een enorme toename mogelijk zijn voor media-consumptie, 'gewone' financiële transacties, supply-chains, big-data usecases, realtime monitoring, etc.
Zowel in kwaliteit en in kwantiteit gaan StarLink en 5G dus zo weer een magnitude groei aan het internet leveren. Dat levert een veel hoger niveau van systemische complexiteit. En zo komt er een gigantische extra bewegingsruimte voor nog meer energie-dissipatie beschikbaar.
Maar het gaat voor de gewone burger geen enkele echte waarde opleveren; dat is voorbehouden aan een kleine elite. Deze extra complexiteit faciliteert namelijk nog meer concentratie van kapitaal, controle en macht. En tegelijk erodeert het steeds meer vrijheden voor de burger (iets met brood en spelen). Een voortzetting van de bestaande scheefgroei dus.
Persoonlijk zie ik de groei van Virtual Reality en Augmented Reality met StarLink (en 5G) feitelijk beginnen. Iedereen heeft al een internet-device in zijn broekzak, auto's gaan op het internet, en neurolink komt er ook al aan. Dus naast dat onze economie steeds meer gestuurd wordt door een virtueel systeem (HFT van hierboven en andere algo's, exotische derivaten, passive investing, etc. op financiële markten), worden we op individueel nivo ook steeds afhankelijker van een virtuele werkelijkheid.
Zonder dat we het doorhebben slikken we langzaam de blauwe pil uit The Matrix door.
Technologie moet de mens dienen, maar we naderen het punt waar de mens slechts de technologie dient.